Menu Close

Постепенно хранене


Защо трябва да се храним постепенно ?

Всичко трябва да стане постепенно. Основният проблем е в количеството.
По-добре е да ядете по по-малко – 4 – 5 пъти на ден.

Захранването не започва с Ангелската супа. Тя е в края на същинската част / десети ден , от 12 часа до залеза на Слънцето/. Състои се от три средни на големина цели белени картофа ,магданоз и до литър вода.НЕ СЕ ДОБАВЯ ЛУК, МОРКОВ, СОЛ,ЧЕРЕН ПИПЕР. Могат да се добавят няколко капки лимопнов сок,ако го понасяте / Бъдете внимателни! /. Хапват се другите храни за деня.
На следващия ден започва захранването.

Първата голяма опасност е да не се нахвърлите на голямо количество храна. Дори и на салати, и на плодове. Защото за всяка от вас е налице ефектът ”свит стомах”. Дори и да е само на психологическо ниво. Затова яжте по малко, но повече на брой пъти. Макар че никой диетолог няма да ви ограничи по този начин количеството, съобразете се с препоръките ми до петия ден.

Прибавяйте и по малко калории /по 80/. Това най-лесно става с ядки. Но гледайте да не са много мазнините /при нормално хранене-една четвърт/. Чудесна добавка към салатите могат да бъдат белени слънчогледови семки. Можете да ядете и кълнове. Не е проблем и ако продължите да си хапвате покълнало жито, орехи, ябълки и мед.

Принципът, който трябва да следвате през първите пет дни е да не ядете нещо, което е по-трудно за смилане от житото, което сте яли.
В никакъв случай не посягайте към торти, пържено или алкохол.
Както много пъти съм подчертавал, едно близване/хапване/ на нещо ”забранено”не е голям проблем. Проблем е, че трудно можете да се спрете след това.
Може млечните да почакат до щестия ден. Е, няколко лъжици кисело мляко не са проблем малко по-рано. Но твърдите /кащкавал ,сирене/ – от тогава.
Добре е през цялото захранване плодовете, зеленчуците и ядките да бъдат поне половината ви храна. Останалото количество може да е варено и печено и съотношението /варено-печено/ се отнася за него, а не за цялата ви храна за ден
С трушиите е по-сложно. Аз бих се въздържал през десетте дни. Но, ако много ви се яде, яжте по мъничко от осмия ден.

Ето някои насоки за първия ден от захранването:
-количество калории- около 1200-1400
-количество храна-около една трета от нормалната за нас
-плодове,супи,зеленчуци,ядки /орехи,семки,лешници/,съчетани съобразно алкално-киселинния ни баланс.
-мазнините-една четвърт от цялата храна
-ползваме само зелени подправки
-не ядем хляб
-въздържаме се от мазнини за салатите/дори от зехтин/
-може да ползваме много малко сол/ако не можем без нея/ и сок от лимон
-по възможност ядем количеството храна за деня повече от 3 пъти


2 ден

През втория ден количеството храна трябва да е половината от обичайното за вас. Калориите трябва да са около 1450 ckal. Продължавайте да се храните с варена /или ”на пара”/ зеленчукова храна. Хапвайте и плодове, салати, зеленчуци /сурови, най-вече морков/, ядки /една четвърт от храната ви/. Избягвайте зелето. Не включвайте ”класически” подправки с изключение на малко сол и зехтин /ако не можете без тях/ или няколко капки лимон. Не яжте хляб.

Не яжте и сурови люти зеленчуци /ряпа, чесън, лук…/.

 


3 ден

Количеството храна през третия ден трябва да две трети от обичайното за вас /относителен критерий за тези, които са си хапвали повече преди режима/. Калориите за жените-1550-1600 ckal, a за мъжете-2150-2200 ckal.

Продължавате да ядете зеленчуците, плодовете, ядки. Можете да включите в храната си ориз, грах. Вече можете да ползвате и малко зехтин, сол. Варите, но не печете и не пържите храните. Не ядете хляб, месо, захарни изделия, млечни храни, гъби, боб.

Въздържате се от по-голямо количество зеле /обикновено и най-вече-сурово/

Пиете достатъчно вода/около 2 литра,около човешката температура/.Можете и да си хапвате до 50 гр. пчелен мед. Който се е ”пристрастил” към житото – да си хапва и от него, но по-малко количество в сравнение с режима /около 50 гр/.

 


4 ден

Количеството храна през четвъртия ден от захранването трябва да е три четвърти от обичайното за вас /относителен критерий/. Калориите за жените – 1600-1650 ckal, а за мъжете -2200-2250 ckal. Продължавате да ядете зеленчуци, плодове, ядки. Можете да увеличите количеството сол и зехтин. Продължавате да варите храните. Ако ви е домъчняло за млякото, можете да хапнете няколко лъжици. Не е проблем и ако хапнете малко хляб /до една филийка/.

 


5 ден

През петия ден вече можете да ядете нормалното за вас количество храна /относителен критерий/. Калориите за жените – 1650-1700 ckal., a за мъжете – 2200-2250 ckal. Продължавате да ядете зеленчуци, плодове, ядки /вече може и по-твърди/. Последен ден, в който можете само да варите храната. Салатите могат да да бъдат с нормалко кличество зехтин и сол /не пресолявайте/. Можете да хапнете до около 200 гр. мляко /кисело/ и една филия хляб. Продължавате да пиете достатъчно количество вода.

 

7 ден

През седмия ден от захранването може половината ви храна да е печена. Вече можете да си хапнете малко зеле и боб. Филиите хляб – най-много три. Добре е да продължите да ядете повече плодове, зеленчуци и ядки. Не яжте сладко, гъби и месо /които не са вегетарианци/

Кашкавал, сирене, маслини – до 150 гр. /не много солени/. Кисело мляко – в нормалното за вас количество.

Калориите за жените трябва да бъдат 1800 ckal., а за мъжете-около 2400 ckal.

Продължавате да пиете достатъчно количество вода /1,5-2 литра/.

 


8 ден

През осмия ден от захранването съотношението варено – печено може да бъде вече една трета към две трети. Продължавате да се храните както през седмия ден. Можете да си хапвате нормалното количество боб и зеле. Ако много ви се прияла баничка, хапнете, но малко/до 100 гр./

Не забравяйте, че количеството на плодовете, зеленчуците и ядките трябва да е поне половината. Калориите за жените трябва да са 1900 ckal., a за мъжете – 2500 ckal.

Продължавате да пиете достатъчно количество вода.

 

9 ден

През деветия ден от захранването съотношението варено-печено /за половината от храната ви/, може да бъде една четвърт към три четвърти. Продължавате да се храните както през осмия ден. Количеството на тестените изделия може да бъде до 200 гр.

Не ядете гъби, месо и сладкарски изделия. Калориите за жените са 1950 ckal., a за мъжете – 2600 ckal.

Продължавате да пиете достатъчно количество вода.

 


10 ден

През десетия ден от захранването почти сте се доближили до нормалното си хранене. Половината храна можете да я печете или варите. Другата половина са зеленчуци, плодове, ядки.

Остава малко ограничение за тестените храни /до 300 гр./. Продължавате да не ядете месо, гъби и захарни изделия.

Калориите за жените са 2000 ckal., а за мъжете-2700 ckal.

Продължавате да пиете достатъчно количество вода.

 


Кои са основните храни по време на захранването?

1 ден-картоф.
2 ден-ориз;
3 ден-просо, булгур;
4 ден-елда;
5 ден-леща /белена/;
6 ден-грах;
7 ден-зелен фасул;
8 ден-нахут , леща /небелена/
9 ден-зеле;
10 ден-зрял фасул;

Започвате от картофите/ първи ден/. Естествено-допълвате с зеленчуци, накиснати ядки, плодове…