Menu Close

Житен режим – същинска част

Как се определя началото на същинската част на Житния режим?

Началото на същинската част на Житния режим е датата, която четете на различни места/интернет,вестници,списания,книги…/. Преди нея е подготовката, а след нея/след десет дни/-захранването.
Началото на тази част зависи от целта на режима и от фазата на Луната. Ако искате да се отървете от нещо, режимът се прави след Пълнолуние, а ако искате да придобиете нещо-след Новолуние. Има значение и денят. Ако преследвате физическа цел/отслабване,чистене../, режимът започва в сряда или по-рядко – в понеделник. Срядата има връзка със сътворението на Природата ,а краят, в петък – със сътворението на човека.
На някои места ще прочетете,че режимът започва 2-3 дни след Пълнолуние. Не е винаги така,защото цялата част трябва да се вмести в 14 дни/от Пълнолуние до Новолуние/. Има и години ,когато началната дата се определя много трудно. Понякога Пълнолунието започва в края на вторник, а ”резервният” ден /понеделник/, е много далеч. Тогава изходите са два – или да има по-трудно начало, или по-труден край/Ако се започне в понеделник и последните дни на същинската част са в Новолуние/.


Какви са продуктите и какво е количество им по време на храненето през същинската част на Житния режим/за един ден/?

100 гр. жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържането на живота),
3 ябълки (за сърцето),
9 ореха (за мозъка),
3 лъжици пчелен мед/50 гр./
Ако ви е студено, имате ниско кръвно, работите по-тежка работа и целта ви не е да отслабнете-може и до 100 гр.
По 30 мл на килограм тегло изворна или минерална вода.


Как да подготвим житото, с което ще се храним?

Житото не се вари и не се ползва грухано,”бито” /заради паметта на материята/.Не се ползва и термос с гореща вода/Този метод е революционен и не е естествен.Опитайте се да се поставите на мястото на житото -попарени и в затвор./

Измервате 100 гр.жито. Ако нямате везна, то сложете 10 лъжици без ”връх”.Те са от 8 до 12 грама.

Накисвате житото в глинен или дървен съд. Те са най-близко до природата. Температурата на стаята трябва да бъде 22 градуса. С такава температура трябва да е и водата с която ще залеете поставеното жито в съда /до ”билото’ му или няколко милиметра по-нагоре/. Тази температура не е случайно избрана. Тя е най-добрата за живот на човека в умерения климатичен пояс и много добра за покълване на житото. Естествено ,тези идеални условия не са винаги възможни.Опитайте се поне температурата да не е под 18 градуса. Горната граница е 27.
През зимата, в повечето случаи, са необходими поне 36 часа. Ако е по-студено в стаята-дори 48. През есента-може и 24. Ако е лимец, покълването става по-бързо. Но той става доста бързо на ”каша”.
Необходимо е да ”хванете” момента на покълване. Тогава енергията още не се е разпиляла по зърното. Има и духовен смисъл-жертвата в името на нещо ново.

 


Какво се прави през един ден от същинската част от режима?

6:00 пиене на гореща вода
6:30 изяжда се една ябълка
7:00 ядене на 1/3 от покълналото жито
7:30 ядене на 3 ореха

10 – 11:30 може да се пие гореща вода
12:00 изяжда се една ябълка
12:30 ядене на 1/3 от покълналото жито
13:00 ядене на 3 ореха

16 – 17:30 може да се пие гореща вода
18:00 изяжда се една ябълка
18:30 ядене на 1/3 от покълналото жито
19:00 ядене на 3 ореха

Слагане на 100 гр жито за покълване.


Кои са основните етапи на същинската част и какви са основните проблеми в тях?

Първият ден не е много труден.”Караме по инерция”заради хранителните запаси от предния ден.

През втория и третия ден могат да се появят и някои болежки, но няма силен глад .

Критични са четвъртият /най-трудният/ и петият ден от режима. В края на този ден започва обновяването на клетките ни. Физическите проблеми започват да поотпадат, но…започват психическите. Еднотипното хранене създава монотонност….И може да ни писне и да се откажем …

Ако достигнем до края на осмия ден, сме почти успели. Желанието за пълна победа почти винаги влива и физически, и психически сили. Този ”начален” предел /преди деветия ден/се смята и за ”първа степен”на успешен режим.

Деветият ден минава най-често под знака за десетия, с мислите за победата и за ангелската супа,която ще е много вкусна.

Това са физическите и емоционалните състояния за повечето хора,които правят режима. Понякога има и изключения.


Защо трябва да се храним и пием разделно по време на Житния режим?

За предпочитане е храната да се яде разделно през половин час. Ябълката е първа. Някои смесват орехи и жито. Тази комбинация е по-вкусна за тях,но може да доведе до запек.
За предпочитане е да не ядете настъргана ябълката, заради допира й с рендето. Но това зависи от зъбите ви. Няма точно изискване как трябва да ядете ябълката /белена или не/. Ако е достатъчно чиста кората, по-добре да е небелена. Истина е, че ножът и рязането влияят енергийно на плода. Но зависи и от зъби, стомах…
Черупките и обелките от ябълките /ако имате/ ги закопайте някъде в гората. Семките – някъде, където могат да поникнат. Това има и символично, и духовно значение.
Не смесвайте храните! Особено ябълката и житото. Тогава коремът ви може да се подуе. И да има малка ”ферментация” в него. Но не е опасно. А и ябълката е един от най-съчетаемите с другите храни плод.
Има и някои тънкости: Ако имате повече време, можете да разделите храните. Например в 12 часа да ядете ябълката, в 12,30ч. орехите, а в 13ч. – житото. По този начин намалявате лекото ”вкисване” на житото в стомаха си. Макар, че ябълката може малко да повиши глада ви. Опитайте се да не смесвате вода и храна. Поне не много. Не прекалявайте с меда. На хранене – по лъжичка. Най-много един буркан за режима (за най-гладните). Ако често страдате от запек, внимавайте с орехите. В повечето случай няма проблем с тях, но не всички хора са еднакви. Опитвайте се по-често да ходите до тоалетна.
Ако не можете да пиете вода, пийте чай /от по-традиционните и полезни за стомаха билки/. Но не е сигурно, че дозата от 1,5 л.чай няма да ви дойде много и най-малкото – да се чувствате доста отпуснати. За предпочитане е да редувате вода с чай .Добре е да не смесвате водата и храната. Пийте течности поне един час преди или след хранене.

Как можем да чистим организма си по време на същинската част на Житния режим?

Лимонът не е в ”официалните” продукти на режима. Но някой го ползват като ”заместител” на солта. Има по-силен вкус и частично убива желанието за сол. Ако искате, можете да пиете две чаши ”кипнала” вода /но поохладена/ с няколко капки лимон и мед /на вкус/. Според някои, тя помага да се поизчисти организма и замества водата на груханото жито, която ние ”загубихме”. Пие се най -малко един час преди ядене. Но помнете, че не е задължително да го правите. Лимонът /един за ден/ не се яде, а се цеди сока му, за да се поддържа алкално-киселинния баланс на организма ви.

Какво да правим с отпадъците от храната/семки,обелки,черупки…/след края на същинската част на Житния режим?

Събираме семките от ябълките и след края на същинската част на режима ги заравяне на място, където могат да поникнат и растат ябълкови дървета.
Събираме и черупките от орехите и обелките от ябълките/ако има такива/. След края на същинската част на режима отиваме на чисто място, сред природата, и ги заравяме там. Така благодарим за жертвата на плодовете и им даваме последна възможност да служат /чрез гниенето и торенето/ на природата. Това няма как да стане,ако ги хвърлим в кофите за буклук. А и там се смесват и материи, и енергии…